Felni és gumi méret – Melyik felnihez milyen gumi passzol?

  • Közzétéve: 2022. 04. 29.

Idén kibővítettük a profilunkat, és elkezdtük a gumiabroncsok forgalmazását. Ezért sok kérdést kapunk, például, hogy melyik felni mérethez milyen széles abroncs társítható.

Mielőtt a teljes listán végig szaladnánk, egy kis magyarázat következik, hogy könnyebb legyen eligazodni a szám rengetegben.


A leírásokban az első szám az alufelni szélességét mutatja. A felniknél a méreteket collban, hüvelykben, inch-ben adják meg, azaz angolszász területről származó mértékegységben. Az említett mértékegységek ugyanazt jelentik, tehát 1 hüvelyk, az 25,4 milliméternek felel meg. A német eredetű coll hazai írása történhet egy vagy két l betűvel is. Ezzel a felni területét és a helyesírási tanácsadó részt letudtuk.

A gumi oldalfal vastagsága

A gumiabroncsoknál számunkra is érthetőbbek a számok, mert a futófelület szélességét milliméterben adják meg, nem pedig hüvelykben. A méretek tízesével ugranak és ötösre végződnek, tehát 163 vagy 200 mm széles gumi nincs, csak 165-ös vagy 205-ös. A 165/-es jelölés, 165 milliméteres futófelületet jelent. A perjel után következő szám egy arányszámot takar. Ez azt mutatja meg, hogy az abroncs oldalfalának a mérete miként viszonyul futófelület szélességéhez. A szám ezt százalékban fejezi ki, minél nagyobb, annál vastagabb, „húsosabb”, ballonosabb a gumiabroncs. Erre példa: 165/70.

                                              

A gumiabroncson látható számok, jelölések ismertetésében csak eddig megyünk el, a részletekről ebben a cikkben olvashat. A keréktárcsáknál használt számokról, szakkifejezésekről pedig itt tájékozódhat.   

A szám özön előtt egy utolsó megjegyzés: minden felni méretnél előírnak egy minimum és egy maximum méretet. És akad két javasolt is... Az utóbbi kettő közül érdemes választani, az egyszerűség kedvért, most csak a javasolt méreteket adjuk meg.  

A lista első része

Az 5 coll széles felnire, 165-ös vagy 175-ös méretű abroncs kerülhet. Egy lépcsőt ugorva, az 5,5 hüvelyknél 175 és a 185-ös szélességű abroncs közül lehet választani.

Hat collnál, 185 és 195 milliméteres gumi szélességgel érdemes számolni. A 6,5 colnál már megérkeztünk az utóbbi évek átlag autóinak a méreteihez. Erre a felnire 195-ös és 205 mm széles abroncs szerelhető.

A 7 collos könnyűfém-felnihez 205-ös vagy 215-ös gumi párosítható. A 7,5 collosnál már 215 és 225-ös futófelület szélességgel lehet számolni.


A sportos liga

A nyolc hüvelykes keréktárcsák, már a szélesebb, sportosabb gumik területe. Erre a felnire, 225-ös és 235-ös gumit lehet szerelni. Fél hüvelyket ugorva, a 235 és 245-ös csapatba csöppenünk, a 9 colos szélességnél, a 245 és a 255 milliméter széles abroncsokat kell keresni.

A 9,5 coll széles felninél 255 és 265 mm-es a futófelület szélessége. Ez és a fölötte lévő méretek, az igazán sportos autók és a testes, szuper gyors szabadidőautók osztálya. A 10 collos felnire abroncsot, a 265 és a 275 mm-es ligában kell keresni. A 10,5 collos méretnél állunk meg: ezekre a keréktárcsákra 275 és 285 mm széles gumit lehet szereltetni. 

                 

Fotók: gyárak

Aquaplaning – Mi az, és hogyan előzhető meg?
Előző cikk
Aquaplaning – Mi az, és hogyan előzhető meg?
Következő cikk
Fondmetal – Alufelni, Formula-1-es gyökerekkel
Fondmetal – Alufelni, Formula-1-es gyökerekkel
Feliratkozom a hírlevélre