Tesla Model Y – Ha Model Y felni kell, keressen bennünket!

  • Közzétéve: 2023. 03. 21.

Az amerikai vállalat szépen kinőtte magát. Folyamatosan építik az új üzemeiket, a Tesla legsikeresebb típusa a Model Y.


A Tesla kisebb elektromos szabadidő-autóján és a gyártásán jól megfigyelhetők az autóiparban először alkalmazott úttörő technológiák. Az Y alkatrészeinek a 75 százaléka megegyezik a Model 3-al. A típus különlegessége, hogy a vázának az elejét és a hátulját egy darabból, préselve öntik ki a – Giga Press elnevezésű – olasz gyártmányú óriás présgép segítségével. Az autó közepén találhatók a 4680-as névre hallgató, leginkább góliát elemre hasonlító akkuk. Ezeknek a sokaságából áll össze az akkumulátor csomag.

Az említett gyártási módszer olcsóvá és szuper hatékonnyá teszi az autók készítését. A hátránya, hogy a járművek belsejét nem lehet egyénre szabni, szűk a kárpit választék, plusz az utastér rendkívül egyszerű kinézetű. Ez olyan előnyökkel jár, hogy a kapcsolók és a gombok mellett sok méter elektromos vezeték beépítését is megspórolták. Ráadásul a külső színekből sincs akkora választék, mint máshol.                                                                                         

Ezért, ha félretesszük a formatervezési marketing szövegeket, akkor az látható, hogy az autó belső kialakításánál is a költségcsökkentés volt a fő szempont. Az úttörő gyártástechnológia előtt a Toyota illetékesei is megemelték a kalapjukat. Ez nagy szó, mert a nyereséges gyártás terén, a japánok az elsők között vannak.   

Ennél mélyebben nem merülünk el a gyártás témájában. A 4,7 méter hosszú szabadidő-autó elöl is rendelkezik csomagtérrel, a méretei alapján a BMW X3 és a Volvo XC60 típusok ellenfelei.


Model Y története

Az autó sztorija nem túlságosan hosszú. A típus létezéséről már a Tesla indulása körül lehetett hallani, ugyanis a szabadidő-autó láz már akkoriban is létezett. A modellpaletta kialakításakor számítottak az eljövetelére, nem csak a suv őrület miatt: az S és az X típusok mellé érkező Y kiadta volna a SEXY szót. Ha lett volna E betűs típusuk.

Az autó érkezésének a hivatalos bejelentésére 2019. márciusában került sor. A gyártósorok a következő esztendő januárjában indultak, az első megrendelők 2020. március 13-án kapták meg a járművüket. A vásárlók legnagyobb örömére a gyártás minősége folyamatosan javul. Ugyanis számtalan fotó és videó kering a neten a vállalhatatlan minőségű autókról, amiből szerencsére egyre kevesebb készül. Az összeszerelési minőség javulásával párhuzamosan a lemezek alatt is folyamatosan fejlődik a Model Y. 

A hátsó- és négykerék-hajtással is elérhető elektromos SUV három üzemben készül: a kaliforniai gyár mellett a rekordidő alatt megépült shanghai üzemben, és a német autóiparnak fricskát mutató Berlin melletti új telephelyen.

Tesla Model Y

Az egyik legsikeresebb az amerikaiak kínálatában, ez számokkal is alátámasztható. A 15,4 colos értintő képernyővel rendelkező Y-ból csak Európában, 2021-ben 18513 példány fogyott. A következő esztendőben ez a szám felugrott 105283 darabra!


A típusismertető azért kellett, mert itthon is szaladgál jó néhány a Model Y-ból. Ezért előfordulhat, hogy a tulajdonos nincs megelégedve a SUV-jának a felnijével. Ilyenkor mindössze annyi a teendő, hogy erre a linkre kattint. Itt láthatja, hogy mi mit kínálunk a Model Y-hoz. A választékunkban természetesen talál a téli körülményeket jobban bíró könnyűfém felnit is, ami szuper ideális a téligumikhoz        

 

Fotó: alufelnibolt.hu, Tesla

Felni tisztítás télen – Még egy ok a téli felni mellett?
Előző cikk
Felni tisztítás télen – Még egy ok a téli felni mellett?
Következő cikk
Tokyo Auto Salon – AMTS a Távol-Keleten
Tokyo Auto Salon – AMTS a Távol-Keleten
Feliratkozom a hírlevélre