Felni tisztítás télen – Még egy ok a téli felni mellett?

  • Közzétéve: 2023. 02. 01.

A globális felmelegedés egyik hatása, hogy a teleink koránt sem annyira zordak és havasak, mint néhány évtizede. Ennek ellenére az enyhébb téli időjárás sem használ a könnyűfém-felniknek.

A kevésbé kemény európai telek legfőbb hatása az autózásra, hogy divatba jöttek a négyévszakos gumiabroncsok. Ez a cikk, annak az eldöntésében segít, hogy milyen autózási szokások, körülmények között érdemes téli gumit vásárolni. Azaz: kinek érdemes a négyévszakosra váltania. A téli gumi és a vasfelni párosáról, és a korábban divatos acélfelni új kihívójáról itt tájékozódhat. Az új könnyűfém felni fajtának a nagy előnye, hogy jobban ellenáll a tél hatásainak, mint az átlagos társai.

Mitől koszos a felni? 

Elsőként vegyük sorra, az általános, minden időszakban jelenlévő szennyeződéseket: az egyik fő ellenség a fékbetétből származó por, amely könnyedén megtapad a forró alufelni külsején és belsején. (Ez leginkább az első kerekeknél jelentkezik.) Ehhez csatlakozik az út pora, a sár, a víz, felverődő kövek, kavicsok és az olajos szennyeződések.


Télen ezt a mixet itatja át a hólé, a jég, és a különféle síkosságmentesítő anyagok elegye. Az utóbbiak között ott a hagyományos só, vagy a helyettesítésére használt zeolit, kalcium-klorid pehely vagy a különféle, acetát tartalmú zöld síkosságmentesítők. Ha ez nem lenne elég, az említett anyagok a hidegben ráfagynak a felnire.


A nyáron, az aszfaltban lévő meglágyult kátrány a legnagyobb ellenség. És akkor még nem beszéltünk arról a szűk rétegről, akinek az állóhelyben történő gumi füstöltetés a hobbija, azaz a burnout. Ekkor a lerepülő lágy gumidarabok könnyen a felnire és a sárvédőre tapadnak.

A felni ápolása

A felni tisztántartását könnyebbé teszi, ha nem hagyják hónapokig koszolódni, hanem rendszeres időközönként tisztítják. Ehhez érdemes nagynyomású mosót használni, ami a szennyeződések jó részét eltávolítja. Ezt követi a tisztítószeres mosás, ami ”áztatással” indul, majd kis idő múlva jöhet a felni tisztító kefe, ami mindenhova odaér és lepucol szinte minden szennyeződést. A lezárása a folyamatnak az öblítés. Ha maradtak szennyeződések és foltok az alufelnin, akkor lehet elölről kezdeni a tisztítószeres mosást.


Ezt ideális úgy végezni, hogy a kerekeket leszerelik. Ami reálisabb, hogy a téli-nyári gumi szett cseréjekor végeznek egy alapos felni tisztítást.   

Felni ápolószerek

A tisztításnál érdemes használni, a felnikhez javasolt, direkt erre a területre kifejlesztett szereket. Az oka, hogy az aluötvözetekhez adott pH értékű kemikáliák ajánlottak. Ezért a hígítókat és más házilagos módszereket érdemes hanyagolni, mert ezek – az esetek nagy részében – maradandó felületi sérüléseket okoznak. A lakkréteg és a festés, ezeket az anyagokat és a mechanikai beavatkozásokat nem bírja.


A felni tisztítási tanácsainkat azzal zárjuk, hogy ismét ajánljuk a téli körülményeket jól álló felnijeinket, amelyek felülete jobban bírja a hideg évszak okozta zord körülményeket. Ezeket, a szuper széles felni választékunkban piros címkével jelöltük.

Fotó: GEM Motorist, gyártók

Bucci szénszálas felnik – A hatmilliós felni szett
Előző cikk
Bucci szénszálas felnik – A hatmilliós felni szett
Következő cikk
Fondmetal – Alufelni, Formula-1-es gyökerekkel
Fondmetal – Alufelni, Formula-1-es gyökerekkel
Feliratkozom a hírlevélre