Nyári gumi – Teszt a lelke mindennek!

  • Közzétéve: 2022. 04. 13.

Jó esetben már megvan az időpontja a gumisnál, hogy a téli gumi szettjét a nyárira cserélje. Ha nyári gumi vásárláson töri a fejét, akkor érdemes tovább olvasnia, tanácsok következnek.

Ha nyári gumi vásárlásán gondolkodik, akkor érdemes pár dolgot előtte tisztáznia. Az egyik, hogy az autót, amire szerelik a gumikat, mennyi ideig tartja meg. A másik fontos adat, hogy a szezonban évente hány kilométert tesz meg a járművel.

A gumik élettartama kb. 10 év, átlagos vezetési stílussal olyan 50-60 ezer kilométert bírnak ki. Ez a két információ a legfontosabb, ezt érdemes összevetni az autó megtartásával kapcsolatos elképzelésekkel. Így már lehet előre számolni, hogy mit érdemes vásárolni vagy érdemes-e egyáltalán pénzt költeni a nyári gumira.


Tesztek

A mai korban az információk könnyű elérhetősége megkönnyíti a választást, de az adatok mennyisége meg is nehezíti. Ez a megállapítás vonatkozik a gumitesztek eredményeire is.

Felénk a német befolyásoltság nem csak a német autók „imádatában” jelentkezik, hanem abban is, hogy a legtöbb magyarul elérhető gumiteszt német forrásból származik.

A német autóklubok és a nagyobb autós újságok rendelkeznek elegendő tőkével, idővel és szakember gárdával. Ezért a gumivásárlás mellett meg tudják oldani a tesztpálya és a mérőberendezések bérlését is. Így teljesen függetlenek és objektívek tudnak maradni a téli, a nyári és a négyévszakos gumik tesztelése során.


Fontosságok

Az eredményeket trükkössé teheti, hogy olyan dolgok is bekerültek pár éve a mért és különféle mértékben súlyozott értékek közé, amelyeknek semmi köze a gumik tapadásához. Ilyen elem a mostanában egyre nagyobb fókuszt kapó zajkibocsátás. Az összesített pontszámba ezt is beleszámítják, ami sokszor eltorzítja a gumi valós teljesítményét.

Szintén komoly szereplővé vált a gazdaságossági tényező, ami a gördülési ellenállásra vezethető vissza. Itt található egy trükkös dolog, ami annyit tesz, hogy a kis gördülési ellenállással elviekben kisebb tapadás jár. Az ECO tényezőre fókuszálóknak fontos adat, hogy a „csoda” Eco gumival elért spórolás decikben, de inkább féldecikben mérhető fogyasztás csökkenést eredményez. Jó tudni, hogy ez gyorsabban elvész, ha az előírt nyomásnál laposabb gumival jár az autós…

A tesztelt gumiknál száraz és a vizes úton történő fékezéskor könnyen lehetnek több méteres különbségek. És a tapadás mérésénél is előfordulnak jelentős eltérések. Ezek az értékek nagyságrendekkel fontosabbak, mint például a gumi hangja, ugyanis emberi életek múlhatnak rajtuk.

Ezért a teszteknél nem csak a végső pontszámra kell koncentrálni, hanem leginkább a gumiknak azokra a tulajdonságaira, ami a vevő számára fontos. Így simán lehet, hogy a mezőny közepén vagy dobogó alsó fokán végzett típus lesz nyerő a vásárlónak.   


Fejlesztések

A téli és nyári gumi teszteket azért csinálják meg minden évben, mert a gyárak folyamatosan fejlesztik a kínálatukat. Friss mintázatok, új márkák, anyagok és technológiák jelennek meg.

A tesztek eredményeinek az értékelését, értelmezését bonyolítja még egy dolog: ha nem a tesztelt méretosztályban keresgél gumit. Gyakran előfordul, hogy más méreteknél vagy a szabadidő-autóknál használt gumiknál az adott márka gyártmánya teljesen máshogy teljesít…

Jótanács: ezért azokat a teszteket kell néznie, ahol minimális méret-eltérés található a keresett gumi és a tesztelt példányok között.




Fotó: ADAC, Auto Bild, Auto Express

Könnyűfém-felni – az esztétika nyomában
Előző cikk
Könnyűfém-felni – az esztétika nyomában
Következő cikk
Az autóeladások listavezetői és a felnijeik
Az autóeladások listavezetői és a felnijeik
Feliratkozom a hírlevélre