Könnyűfém-felni – az esztétika nyomában

  • Közzétéve: 2022. 04. 04.

Az alufelni és a szépség kapcsolatát egy kicsit távolabbról kezdjük, mert így jobban kidomborítható a felni szerepe. A kiindulást az esztétika jelenti, amely alapja legtöbb formatervezési folyamatnak.         

A kifejezés eredete az "aiszthanomai" görög igére vezethető vissza, ami érzékelést jelent. Ennek az észlelő, érzékelő változatából született az esztétika szavunk.

Az esztétika a gyönyörködés érzését jelenti. Azt a folyamatot takarja, hogy ránézünk egy tárgyra, személyre, meghallunk valamit, és az ezek hatására létrejövő gyönyörködés érzése az esztétika. Tehát ha valami igazán szép dologgal kerülünk szembe, akkor beszélhetünk esztétikáról.

Autó születik

Az esztétikából - aminek igen sok köze van a művészetekhez - térjünk vissza a valóságba: az autóhoz és az alufelnikhez. Az autótervezőknek nem könnyű az élete. Ugyanis ahhoz, hogy jó munkát végezhessenek, látniuk kell előre a jövőt. Úgy 8-10 évre érdemes előre tekinteniük…

Ez a képesség azért szükséges, mert az új típus megjelenése előtt kb. 2,5-3 évvel már készen áll az elfogadott formaterv. Ezen minimális mértékben lehet csak változtatni. A szalonba kerülés után pedig 5-7 évig gyártják az autót. Szóval igen csak pengének kell lennie a tervezőnek, hogy lássa azt az utcaképet, a társadalmi elvárásokat, amibe illeszkedik majd a jármű. És a felnijei.

Az autó külseje

Az a dolog, amit könnyen el lehet csúfítani egy-egy rosszul választott felni szettel. Erre nem csak a macis, szuper csajos giccsparádé a jó példa, hanem az acélfelni, ami leginkább vasfelniként híresült el. A legtöbbször téligumiknál alkalmazott megoldás a példa rá, hogy egy autónak a kinézetén mennyit tud rontani a nem odaillő felni.      


A legjobb példát az üzletiesebb és a sportosabb modellek jelentik, például a VW Arteon, az Alfa Giulia és más prémium gyártmányok. Ezek igen esztétikus külsejét gyorsan romba tudja dönteni egy vasfelnin lévő téligumi szett.


A figyelem bevonzása

Az oka a csúnyulásnak, hogy az autó külsejének egész nagy részét foglalják el a keréktárcsák. Ez százalékosan is jól kiszámolható, de a felnik átmérőjének a folyamatos növekedése mutatja, hogy az arány egyre nagyobb.

Az alufelni szerepe - a karosszéria kialakításával együtt - az, hogy magához vonzza a szemlélő figyelmét. A jobban sikerült darabok, mintha valami húzóerőt bocsátanának ki magukból, mert a kialakításukkal, festésükkel mágnesként vonzzák a tekintetet.


Ha valaki nem az autóhoz illő felniszettet használ, az sokat tud rontani a járművének a külalakján. A dolog fordítva is működik: egy ízléses alufelni garnitúra nagyon sokat dobhat az autó megjelenésén. Ez a mindennapi figyelem-vonzás mellett készpénzre is váltható, mert eladáskor gyorsabb értékesítést és nagyobb vételárat jelenthet.  

A több ezres alufelni választékunkból, ezen az oldalon tud válogatni.  

Fotó: Alfa Romeo, VW

Alufelnik – A növekedés okai
Előző cikk
Alufelnik – A növekedés okai
Következő cikk
AMTS 2024 – Nézőcsúcs és részvétel
AMTS 2024 – Nézőcsúcs és részvétel
Feliratkozom a hírlevélre