Okos gumiabroncs – Már kapható!

  • Közzétéve: 2023. 09. 25.

Az okos jelzőt az utóbbi években számtalan terméken használják. Ez alól a gumiabroncs sem kivétel. Hozunk néhány példát a gumik „okosítására”.

A kezdetet az abroncsok okosítása terén a guminyomás ellenőrző szenzor jelenti, azaz a TPMS. Ez a keréktárcsában található, jeladóval kombinált szelepet jelent, ami 2014-től kötelező felszerelése az európai autóknak. (A történetéről itt olvashat, a teljes szenzor választékunkat pedig itt találja.)

Az okos eszköz

Az okos jelző azt takarja, hogy egy adott tárgyat, eszközt kombinálnak elektronikával. Ez pedig drótnélküli kapcsolaton keresztül adatokat továbbít a készülék vagy tárgy működéséről az okostelefonra. Egyes okos eszközöket lehet a mobilos kapcsolaton keresztül is vezérelni.

Az egyik fő csapásirányt a gumik okosításánál a haszongépjárművek jelentik. Itt az abroncsok állapotáról kaphat képet a flottamenedzser. Ez a profibb rendszereknél azt jelenti, hogy gyakorlatilag valós időben látja a teherautókon, kamionokon lévő gumik állapotát. Így tervezhető a csere időpontja és sok más dolog.

Ez a megoldás kiterjed a külszíni bányákban egész héten, napi 24 órában dolgozó bányadömperekre is, ahol a rakodásoknál és a tervezett karbantartások megszervezésénél is jönnek jól az adatok. A 4,27 méter átmérőjű gumikkal különben érdemes jól bánni, mert 50 ezer dollárba kerül belőle egy darab… És a cseréjük sem olyan egyszerű, mint a személyautóknál.      


Gumi és érzékelő

A témában történt egyik legfrissebb fejlesztésről nemrég írtunk, ez a Goodyear akciója volt, amit a Le Mans-i 24 óráson próbáltak ki. A versenyzős kötődés jól jön, mert a Pirelli még az 2020-as évek előtt bevetette a 100 mm átmérőjű és 9 gramm tömegű érzékelőjét. Ez együttműködött a mobilos alkalmazással. Később, a P Zero Trofeo elnevezésű, drága sportkocsikon használt abroncs kapott chipet, ami a gumik hőmérsékletét, nyomását és még jó pár adatot továbbít a telefonra. Ez a technika a McLaren Arturába is bekerült, aminek segítségével a tulajdonos jobb köridőket érhetett el.

Az átlagos modelleket hajtó sofőröknek a Cyber Tyre néven futó Pirelli okos gumi segített. Ez a fejlesztés kevésbé volt sikeres és átütő. Az olaszoknak a Conesso nevű alkalmazása a sportkocsi tulajdonos életét könnyíti meg. Itt jelzi a rendszer, hogy mikor lesz csereérett az abroncs.      

A francia óriást sem kell félteni okos gumi terén. A Michelin, aki gyári gumi beszállítója a Porsche 911 GT3-nak és az AMG One szuper sportkocsinak is, ahol az abroncsokban szintén chip található. A sofőrnek a jobb köridők elérésében a Michelin Track Connect elnevezésű program segít.

Fotó: gyárak



Aero felnik – Játék a szavakkal?
Előző cikk
Aero felnik – Játék a szavakkal?
Következő cikk
Megérkezett – Monaco Wheels
Megérkezett – Monaco Wheels
Feliratkozom a hírlevélre