Pótkerék – Múlt, jelen és jövő?

  • Közzétéve: 2022. 06. 30.

Optimális esetben ritkán kerül felhasználásra a pótkerék. Ha már témánál vagyunk, akkor a kerékcserét is körbejárjuk.

A cikknek a vezérfonalát a vezetés-technikai centrumokban alkalmazott módszer adja. Aminek lényege a gyakorlás. Azaz, felkészülés a különféle vészhelyezekre.

A pótkerék

Az autózás hajnalán az úthálózat minősége és a kezdetleges gumiabroncsok rengeteg munkát adtak a sofőröknek és a gumisoknak. Szerencsére ez az időszak már rég elmúlt.


Ezért a témában járatlanoknál a kezdő lépés: megtalálni a pótkereket… Főleg akkor, ha használtan vásárolt a jármű. Az izgalmat az jelentheti, hogy nem mindig a csomagtartó aljában található. A Citroen Berlingo/Peugeot Partner párosnál, a kisteherautók többségénél és néhány Land Rovernél az autók alján rögzítették…


A pótkerék megtalálása

A pótkerék felfedezését a garázs vagy ház előtt érdemes megcsinálni, nyugodt körülmények között. Az oka, hogy hóesésben, hajnal kettőkör, egy esküvőről hazafelé tartva, alvó gyerekkel, teli csomagtartóval, „idegállapotban” a pótkerék keresése nem igazán szexi elfoglaltság. A megtalált pótkereket érdemes kivenni, a nyomását és az állapotát pedig ellenőrizni és beállítani.

Ha nem a csomagtartó aljában lapul, akkor megnézni, hogyan kell leengedni a talajra. Ha a leengedő mechanizmus be van rohadva vagy rozsdásodva, akkor érdemes megtisztítani, megolajozni, majd leengedni és átnézni a pótkereket. Ha nem tudja miként kell leengedni, akkor a megfejtést az autó gépkönyvében, az interneten vagy a videó csatornákon tudja meglelni. 

Kerékcserekor jól jöhet a védőkesztyű, amiben jobb a koszos abroncsokat emelgetni. Ha a pótkereket a kocsi alján rögzítették, akkor egy kisebb, használaton kívüli pokrócot is érdemes tartani az autóban, és azt leterítve letérdelni.

A pótkerék helyét, a kerékcsere szerszámait és a kerékcsere menetét érdemes megmutatni annak is, aki szintén használja az autót. Így a házastárs vagy a nagyobb gyermek defekt esetén nem esik pánikba, hanem meg tudja oldani a problémát.  

A hab színre lép

Ha frissebb az autó, akkor előfordulhat, hogy nincs benne pótkerék. Helyette defekt-mentesítő hab található a csomagtartóban vagy az első ülés alatt. Ha kiépítették a pótkerék helyét, csak éppen nincs ott, akkor legjobb változatot a teljes értékű pótkerék beszerzése jelenti. Ha nincs fizikailag hely, akkor a vészpótkereket, azaz „virsli kereket” érdemes vásárolni.

A defekt-mentesítő habról és a használatáról a következő cikkünkből olvashat. 

Cserebere

A kerékcserénél is hasonlóképpen kell eljárni, mint a pótkerék felfedezésénél: bármennyire fáradságos műveletnek tűnik, egyszer érdemes otthon végigcsinálni. Az első lépéseket a motor leállítása, a kézifék behúzása és az autó sebességbe tétele jelenti. Ezek után megkeresni a kerékkulcsot, az emelőt és az emelési pontot az autó alján. Itt is érdemes a pokrócot igénybe-venni.


A kerékcsavarok lelazítását még az autó megemelése előtt el kell kezdeni. A pótkerék feltétele után, kereszt irányban kell a csavarokat meghúzni. Majd az autó leengedését követően – a terhelt keréknél –készre húzni a csavarokat. Ezt követően elpakolni az autó hátuljába a kerékkulcsot, az emelőt és a pótkereket. 


Az elsőre fáradságosnak tűnő műveletet érdemes nyugodt körülmények között megcsinálni. Ugyanis éles helyzetben egy minimális gyakorlottság is rengeteget tud segíteni.

Aki nem műszaki ember, annak az otthon elvégzett kerékcsere-gyakorlás nagy sikerélményt és önbizalmat adhat. Ugyanis megcsinált egy olyan dolgot, amiről korábban el sem tudta képzelni, hogy képes rá. Ha úgy gondolja, hogy egyedül nem tudja a kerékcserét gyakorolni, kérje meg a témában jártas ismerősét. Fontos: olyan személyt keressen, aki a gyakorlás közben nem cseszegteti és nevetgél az esetleges sutaságán, hanem segíti.     

A kerékcsere begyakorlása megmentheti az autóst sok út menti várakozástól, idegeskedéstől és felesleges pénzek kifizetésétől.



Fotó: Tyre safe, GEM Motorist, alufelnibolt.hu

Donk és DUB – Felni különlegességek a tengerentúlról
Előző cikk
Donk és DUB – Felni különlegességek a tengerentúlról
Következő cikk
Fondmetal – Alufelni, Formula-1-es gyökerekkel
Fondmetal – Alufelni, Formula-1-es gyökerekkel
Feliratkozom a hírlevélre