Hogyan válasszunk alufelnit?

  • Közzétéve: 2021. 10. 21.

A kérdésre a rövid válasz: használja a honlapunkon lévő felni választót. Természetesen ennél bővebb információval is szolgálunk.

Aki nem dolgozik az autós szakmában, annak a régi egyiptomi írásjelek (hieroglifák) érthetetlenségével vetekednek a keréktárcsán lévő jelölések. Ezért azt javasoljuk, hogy a vásárlás előtt induljon el az egyszerűbb úton: keresse meg az autómárkát, utána pedig a típust. Ez biztos módszer, amire számtalan találatot ad a felni keresőnk. Fontos tudnivaló, hogy a felni kereső csak azokat a keréktárcsákat adja ki, amelyek passzolnak az autóhoz, így eltűnik a tévesztési lehetőség. 

A találati lista már azt is mutatja, hogy melyik keréktárcsát lehet, érdemes a téli gumihoz társítani. Ez az extra, ebben az időszakban nagy segítség jelent.     

Számok és betűk

Aki szeretne kicsit elmélyülni a témában, annak megadjuk az alapokat. A folyamat kb. az, ami a gumiabroncs oldalán lévő számok megértése. A példánkban szereplő alufelnit, a 9,5x21 5x112 ET31 számsor jellemzi. 

Felni szótár

Az első tagja a számsornak a 9,5x21. A 9,5 a keréktárcsa szélességét jelzi, angolszász mértékegységben, azaz colban, incsben (inch), magyarul hüvelykben. (Egy col, az 25,4 milliméter.) 

A 21-es szám, szintén colban megadott méret, ez a felni külső átmérője, azaz a pánt átmérője. Esetünkben 241 mm széles és 533 milliméter átmérőjű keréktárcsával állunk szemben. A méretből következik, hogy a példának vett alufelni, nagy teljesítményű sportkocsin vagy sportos szabadidő-autón használható. 



Az 5-ös szám a felni lyukszámát jelöli, a 112 pedig az osztókör átmérőjét. Ez a kifejezés a keréktárcsa csavarhelyein lévő furatok közepén átmenő képzeletbeli kör átmérőjét jelenti. Az osztókör témájánál lehet gyakran találkozni a PCD rövidítéssel is, ez a kifejezés angol rövidítése. Az utolsó elem az ET31, ez pedig a rejtélyesen hangzó ET szám. 

A két betű megértésében a fenti ábra sokat segít. Az ET az a felni besajtolási mélységét, másként fogalmazva a középsík eltolást jelenti. Ezt a legegyszerűbb úgy elképzelni, hogy a felnit elvágja képzeletben. A besajtolási mélység azt a távolságot jelenti, amennyire a tárcsa középső része eltér a felni külső részének a középvonalától. 

Itt létezik egy szabály: a szám minél nagyobb, annál jobban eltűnik a kerék a sárvédőben. Ha kicsi, akkor pedig jobban kiáll. 




A piros kör átmérője adja meg nekünk a körosztót.


Újdonság: Már lehet autótípusra is szűrni a webshop-unkban, ami nagyban segítheti a végfelhasználókat.

Kicsit lejjebb görgetünk az oldalon, ahol megtaláljuk a gépjármű kiválasztása keresőt:


Kitöltjük az autónk paramétereivel:


Rászűrünk, és kilistázza nekünk azokat a felni méreteket, amikkel szerelhető az autónk. (Ahol van a zárójel, ott azon a tartományon belül maradva bővíthetjük találataink számát.)


Középfurat esetén az érték ugyanakkora vagy nagyobb legyen, mint a gyári érték.


Szimpatikus találatokban gazdag keresgélést kívánunk!




Kerékanyák, kerékcsavarok és a bőség zavara
Előző cikk
Kerékanyák, kerékcsavarok és a bőség zavara
Következő cikk
Az autóeladások listavezetői és a felnijeik
Az autóeladások listavezetői és a felnijeik
Feliratkozom a hírlevélre