Fondmetal – Alufelni, Formula-1-es gyökerekkel

  • Közzétéve: 2024. 04. 23.

Az olasz felnigyártó komoly F1-es múlttal rendelkezik. A saját csapat futtatását követően a Minardiban is volt részesedésük.

A cég története 1908-ban indult gépgyártással. A második világháború után nem hagyhatták ki a robogó készítést, ennek megszüntetése után következett az autóipar. Ekkor jelent meg a Fondmetal márkanév (1972). A sebességváltók és egyéb autóalkatrészek után indult meg az alufelnik gyártása.

A munkájuk színvonaláról sokat elmond, hogy az olaszok 1986 és 1992 között a Williams csapat felni beszállítói voltak. Ami annyit jelent, hogy hozzájárultak a brit oroszlán, azaz Nigel Mansell sikereihez. A Williams ebben az időszakban két egyéni világbajnoki és három konstruktőri első helyezést ért el!


A hosszú listán megtalálható az Osella, amely – a hegyi versenyeken használt BMW-k mellett – az F1-ben is futtatott csapatot. Beszállítói státuszba kerültek a Minardinál is, a hazai istállónál később részvénytöbbséget szereztek. Ráadásul 1999 és 2000-ben F1-es motort is készítettek… Ugyanis átvették a Cosworth által készített V10-es gyártási jogait és szerszámait. Ezt követően a Renault gyári csapatát látták el keréktárcsákkal, ez az időszak 2001 és 2006 között volt. Utána a Caterham istállónál töltöttek be hasonló szerepet.

A hozzáadott érték

Volt egy kulcstényező a Fondmetal Formula-1-es szerepléseiben, ami kevésbé vagy semennyire sem ismert. Ez pedig az, hogy a Fondmetal nem csak a monoblock kialakítású, magnéziumból készült, szuper könnyű felniket és ennek az utódait gyártotta. A nevet versenyzésben a FondTech tette igazán ismertté.

A sztori onnan indult, hogy Jean-Claude Migeot, a Ferrari és Tyrrell csapat aero guruja megalapította az AeroLabot (1993). Ez a vállalkozás külsős szakértőként végzett légáramlással kapcsolatos munkákat, főként versenycsapatoknak. Ennek köszönhető az első szélcsatornájuk. 2013-ban az AeroLab és a FondTech – a Fondmetal tulajdonában lévő vállalkozás – egyesítette az erőit. Ezért már két szélcsatornát is működtetnek. A szakértelmükről sokat elmond, hogy számos F1-es istállónak dolgoztak, például a Toyotának is besegítettek ezen a téren.         

     

Fotó: Fondmetal, FondTech, Williams

Az autóeladások listavezetői és a felnijeik
Előző cikk
Az autóeladások listavezetői és a felnijeik
Következő cikk
Megérkezett – Monaco Wheels
Megérkezett – Monaco Wheels
Feliratkozom a hírlevélre