Defekt-mentesítő habok – Minden helyzetben jók?

  • Közzétéve: 2022. 07. 04.

Ha viszonylag új autót használ, akkor bizonyára észrevette a csomagtartó aljában lévő dobozt és a kis tartályt. Ez lenne a mentőangyal defekt esetén? Elviekben igen.

Az első lépés, hogy meg kell keresni a defekt-mentestő habot és a hozzátartozó kompresszort, azaz a légsűrítőt a csomagtartóban. Az előfordulási hely lehet még az utastérben, pl. a jobb első ülés alatt.


A defekt-mentesítő hab nem csodaszer

Kulcsadat, hogy a hab nem minden típusú defektet hárít el. Például ha néhány centi hosszan felhasadt a gumi, azt nem tudja eltömíteni. Ezért  – és a hazai gumijavító hálózat sűrűsége miatt – javasoljuk a teljesértékű pótkerék beszerzését.


A felni és gumi vásárlás egyik legjobb módját mi kínáljuk. A kerékcseréről és annak begyakorlásának a jelentőségéről pedig itt olvashat. Ha defektjavító szettet vásárolna, abban is tudunk segíteni.   

A kereskedelmi kitérőt követően térjünk vissza a témánkra. Miután megtalálta a csomagtartó aljában a defektjavító készletet, érdemes kibontani és megismerkedni vele. A defekt-mentesítők nem új dolgok, az autógyárak már régóta gondolkodnak a feleslegesen cipelt súlyt jelentő pótkerék leváltásán. A folyamatot csak gyorsítják az egyre jobb minőségben készülő defekttűrő abroncsok.


A statisztikák is a pótkerék elhagyására buzdítanak. Ugyanis az adatok azt mutatják, hogy az átlagos autóvezető elenyésző számú defektet kap a vezetéssel töltött évei, évtizedei alatt.        

A csomag

A defektmentesítő készlet tartalmaz egy 12 voltról működtethető kompresszort. Ezzel fel lehet fújtatni a kereket, és ennek segítségével lehet a gumiba juttatni a habot. A habtartály külön tégelyben található vagy egybeépítik a kompresszorral. Találni rajta használati utasítást – az esetek nagy részében angol nyelvű felirattal – és rajzokat.


A használat begyakorlásának első fázisa, a működtető vezeték kibontása. A legtöbb autóban a középkonzolnál található 12 voltos csatlakozó, azaz szivargyújtó. Érdemes a csomagtartóban is szétnézni, mert sok kocsiban ott is található aljzat.

Azért kell a szivargyújtó felfedezését meglépni, mert nem biztos, hogy a kábel elér a legtávolabb lévő kerékhez… Előfordulhat. hogy a leengedett ablakon keresztül kell ügyeskedni, hogy a kompresszor a kerék közelébe kerülhessen.

A defekt-mentesítő hab megismerése és a használatának a begyakorlása sok idegességtől mentheti meg az autóst. A vészhelyzetekre történő felkészülésnek az oka: hogyha felkészülnek rá, akkor nagy valószínűséggel nem történik meg. Ha igen, akkor pedig kisebb a pánik és könnyebb a megoldása.

Fotó: alufelnibolt.hu

Pótkerék – Múlt, jelen és jövő?
Előző cikk
Pótkerék – Múlt, jelen és jövő?
Következő cikk
Fondmetal – Alufelni, Formula-1-es gyökerekkel
Fondmetal – Alufelni, Formula-1-es gyökerekkel
Feliratkozom a hírlevélre