Variációk téli gumicserére – Spórolás felni vásárlással!

  • Közzétéve: 2024. 02. 02.

Találtunk egy megtakarítási lehetőséget, amivel bizonyos körülmények között, néhány év alatt, szép összegeket lehet megspórolni. Mutatjuk az ötletet!

Ez olyan megoldás, amiről kevés szó esik, mert elsőre elég furának tűnik, hogy alufelni vásárlással lehet lejjebb vinni az autó fenntartási költségeit... A különleges módszert legegyszerűbb példákon keresztül mutatjuk be.

A kiindulási pontot az jelenti, hogy az autós egy garnitúra könnyűfém felnit használ és ezen cserélteti a téli és a nyári gumikat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy évente kétszer elmegy a szakműhelybe vagy a mobil gumis kimegy a házhoz.

Ekkor a következő költségek keletkeznek: a négy abroncs átszerelési díja, amihez hozzájön a centírozásnak és a le- és felszerelésnek az ára. Ez évente kétszer keletkező, x forintos kiadás. Ha az autós úgy gondolkodik, hogy y évig megtartja a járművét, akkor ezt az összeget be kell szorozni az évek számával. Ez az állandó költség, amit megnövelhet a „gumihotelnek” a tárolási díja.

Hogyan spóroljunk az alufelni vásárlással?

A mai gazdasági helyzetben érdemes megfontolni mindenféle megtakarítási lehetőséget. Mi azt javasoljuk, hogy kezdjen el számolni!

Az ötletünk a következő: ruházzon be egy garnitúra könnyűfém-felnibe, pl. olyanba, ami jól állja a téli körülményeket. Ez strapabíróbb lakkozással és felületkezeléssel ellátott felni fajta, amit a webshopunkban piros címkével jelölünk. Rajta a felirat: Télre is ajánlott!

Visszatérve a témánkra. A számolásban a négy új felni költsége a kiindulási alap. A legkisebb összeg úgy takarítható meg, hogy otthon tárolják a téli szettet. S mikor eljön az október vége, akkor elviszik a gumishoz, ahol a nyárigumis garnitúrát lecserélik. A felniket ilyenkor érdemes alaposan megtisztítani. (A gumik és a felni szettek helyes tárolásáról itt tájékozódhat.)


Ebben a változatban csak a téli-nyári szettek évenkénti csere-díjában kell gondolkodni, ami még a fővárosban sem egy óriási összeg. Ezt kell beszorozni azzal a számmal, ahány évig az autós megtartja a járművét. Ebben az esetben az új felni garnitúra és a kerékcsere díjak jelentik a kiadást.

A legjobb változat!

Az autózásba is betört a DIY, azaz a csináld magad mozgalom. Ez annyit jelent, hogy amit az autós műszaki érzéke és tapasztalata megenged, azt önmaga megcsinál a járművén. Esetünkben ez annyit jelent, hogy témában a némi gyakorlattal rendelkező személy, nekiállhat otthon vagy a ház előtt a téli-nyári szettek cseréjének. (Ha szeretne többet megtudni a kerékcseréről, akkor ide kell kattintania.)


Ennek a költsége nulla forint és mindössze keresztkulcs, emelő, két ék, és erős karok kellenek hozzá. Ebben a változatban a számolás már úgy történik, hogy csak az új felniszett árában kell gondolkodni. A habon a cseresznyét az jelenti, hogy y év autóhasználatnál az autós megspórolja az évenkénti két szerelés díját. Ez bizonyos esetekben  –  például budapesti árakkal számolva  –  simán meghaladhatja némely könnyűfém-felni garnitúra összegét. A bónuszt az jelenti, hogy amikor eladják az autót, akkor az árat megnöveli a négy plusz felni és a rajtuk lévő gumi.

Miután ismertettük az ötletünket, a teendője az, hogy számol. S a „matek” végén meglátja, hogy lejjebb tudja-e vinni az autóval kapcsolatos költségeit!

A felni kínálatunk.

A közel ötezer darabos téli gumi választékunk.

Kép: ATS, gyárak, GEM Motorist

Elektromos járművek és a hideg idő: Mire készüljünk?
Előző cikk
Elektromos járművek és a hideg idő: Mire készüljünk?
Következő cikk
Fondmetal – Alufelni, Formula-1-es gyökerekkel
Fondmetal – Alufelni, Formula-1-es gyökerekkel
Feliratkozom a hírlevélre