Toyota Aygo X gumi méret – 175/60R18 + felni 4x100 0Jx18 ET0

  • Közzétéve: 2023. 04. 20.

A Toyota városi minije tavaly újult meg. A kisautóban nagy szerepet kapott a nem hétköznapi méretű gumi és felni párosa. Nálunk mindkettő kapható!

A környezetvédelem terén sok furcsaság található, autós téren az egyik „érdekesség” a szabályzásokban keresendő. Ennek köszönhető, hogy az átlagember által elérhető és ténylegesen takarékos kisautók a kihalás szélére kerültek.

Ez azért történik a való életben is 4-5 litert fogyasztó apróságokkal, mert még zöldebbé kell tenni őket. Ez pedig az autó árához képest aránytalanul sokba kerül. Ezért a kisautókon amúgy is keveset kereső gyárak inkább megszüntetik ezeknek a típusoknak a gyártását. Cserébe 1600-2000 kilós és még nehezebb, tölthető-hibrid suvokat kínálnak, jóval drágábban és nagyobb fogyasztással...

Toyota Aygo X

Visszatérve a témánkra, a Toyota szinte egyedül kínál városi minit a piacon, amivel erőfeszítés nélkül lehet 3,8-4-4,5 literes fogyasztást produkálni. A hibrid technika bevetése nélkül. Cserébe a 998 köbcentis, turbó nélküli motorból 72 lóerőt préseltek ki, ez az erő 14,9 másodperc alatt „repíti” 100 km/órás tempóra a kiskocsit. Ez annyit jelent, hogy városi közlekedésre ideális a divatos külsejű, kereken 3,7 méteres masina, aminek a tömege – még alaposan felextrázva – sem éri el az 1000 kilót.

175/60R18, 4x100 0Jx18 ET0

A tervezők okosan végezték a munkájukat. Az átlagos városi mininek divatos külsőt szabtak, ami annyit jelent, hogy terepjárósra vették a figurát. Ezt a műanyag sárvédő szélesítések használata mellett azzal érték el, hogy a kerekre nagy figyelem került. A legjobban felszerelt kivitelek megjelenését a 18 colos abroncs tette komolyabbá. A nagy átmérő előnye, hogy a rossz hazai utakat jobban bírja az Aygo X. Plusz, az autó hasmagasságán is emelt a 175/60R18 méretű gumi.

Ezzel a formatervezési ötlettel a Toyota aprósága bekerült abba körbe. ahol a legutolsó Renault Scenic széria és a BMW i3 található. Ezek az autók egyedi méretű, azaz kevés gyártó által készített gumikon gördülnek. A fő jellemzőjük a nagy átmérő és a keskeny futófelület párosítása. Ez annyit jelent, hogy a gumicsere alkalmával szép összegeket lehet a márkakereskedőknél hagyni. (A felnik átmérőjének és az autók tömegének a növekedésének a hátteréről itt olvashat.)

Idővel, mikor a típus népszerű lesz, nem csak a gyári beszállító, hanem más márkák is ráállnak a szokatlan méretű gumiabroncsra és felnire. Ezt követően már nem csak a szalonban, hanem független gumis és felnis cégeknél is vásárolható hozzá gumi/felni páros. Ezt az utat járja be az Aygo X is. Szerencsére ez az idő gyorsan eljött.

A japán minihez a 17 és 18 colos felniket ezen a linken találja.

A gumikat pedig itt.

Kép: alufelnibolt.hu



Utcai versenyzés – Vissza az agarakkal!
Előző cikk
Utcai versenyzés – Vissza az agarakkal!
Következő cikk
Tokyo Auto Salon – AMTS a Távol-Keleten
Tokyo Auto Salon – AMTS a Távol-Keleten
Feliratkozom a hírlevélre