Jelölések a gumikon – számok és betűk tengere

  • Közzétéve: 2022. 05. 19.

Korábban már írtunk a gumiabroncsokon lévő jelölésekről. Akkor a számokat ismertettük, most a betűk következnek.

A gumi főbb méreteivel foglalkozó anyagot itt találja. A leírásban nem csak a főbb méretek magyarázatát olvashatja, hanem azt is, hogy mely gumi mérethez milyen felnit lehet párosítani. Ugyanis már nem csak alufelnit, hanem gumikat is árulunk. Amiket a megrendelt felnikre szerelve, együtt is tudjuk szállítani!

Az említett leírásban, a 185/70R16-os méretnél például az R betű magyarázata kimaradt. Az R, a radiál szót jelöli. Ez a gumi belsejében lévő acél, nejlon vagy egyéb anyagú szálak szövési irányát mutatja. A radiálnál sugár irányban, azaz a perem egyik szélétől a másikig futnak a szálak.    


Sokáig csak diagonál gumit használtak, amelynél az előbb említett szálakból álló rétegek egymást keresztezték. Ez a megoldás erősebb, masszívabb abroncsot eredményez, ezért használják manapság is teherautókon és buszokon. A diagonál abroncsot a D jelzésről lehet beazonosítani.    

A DOT szám misztériuma

Ha már a betűknél járunk, akkor jöjjön a sokak számára rejtélyesnek tűnő DOT szám. A három betű, a Department of Transportation szavakat jelöli, ami egy amerikai hivatal. Neki köszönhetjük a gumik gyártási dátumát jelző – világszerte használt – egységes rendszert.                                     

A négyjegyű szám első két karaktere a gyártás hetét jelenti. A másik két szám a gyártás évének az utolsó két számát. Tehát. ha egy gumin a DOT 3421 feliratot látja, akkor az 2021-ben készült, a 34. héten, azaz ősszel.

Két és három betűk tengere

Az abroncson látható XL jelzés, az Extra Load szavakat takarja, amely extra terhelést jelent. Magyarul a guminak erősített az oldalfala, így jól bírja a nagyobb terhelést. Hasonló a jelentése az RF-nek is, ahol a Reinforced kifejezés található a két betű mögött.

A TL, a tubeless szó rövidítése, ami a tömlő nélküli gumit jelöli. Ennél jóval ismertebb az M+S, ami az angol Mud + Snow, azaz sár és hó szavakat rejti. Ez a téli gumik egyezményes betű jele, amihez téli körülményeket jól bíró felnit is lehet párosítani.    

Ha már témánál vagyunk, akkor jöjjön egy jelkép, ami három csúccsal ellátott hegyet ábrázol, benne egy felnagyított hókristállyal.


Ez téli gumik egyezményes ismertető jegye, ami az All season vagy az All weather szavakat tartalmazó abroncsokon is megtalálható. Ezek az angol kifejezések az egyre népszerűbbé váló négyévszakos gumikat jelölik.

Az MT, a Mud Terrain, azaz saras terep szavakat jelenti. Ezt a feliratot terepgumikon látni.  


A Rotation felirat – a hozzá tartozó kis nyíllal – a gumi forgási irányát mutatja. Felszereléskor az irányra a gumisnak kell figyelnie. Az inside/outside felirat azt jelzi, hogy felszerelve melyik a gumiabroncs belső és külső oldala.

Gyári szerelés

Az OE, az Original Equipment szavakat rejti, és gyári szerelést jelent. Azt a gumit, amelyet a gyártó eredetileg az autóval szerelte. Az A0 jelölésben a 0 Németországot jelenti, az A pedig az Audit. A 0M a Mercedes-re gyárilag szerelt gumin található.

Az index szavunk jelzést, mutatót jelent, a gumiknál terhelési indexet (LI) és sebesség indexet (SI) találni. Az utóbbi azt mutatja, hogy mekkora sebességig használható az abroncs. A terhelésnél pedig azt, hogy egy gumi mekkora súllyal terhelhető.

Defektmentes abroncsok

A gumigyárak hasonlóan járnak el az autógyárakhoz, akik a menetstabilizáló programnak (ESP) általában saját nevet adnak. A Michelin-nél a defektesen is futó gumik a PAX és ZP jelölést kapták. A Continental-nál az SSE és a Seal fut, a Goodyear-nél az EMT és a ROF. A japán Dunlop komoly mennyiséget használ: SST, DCST és RDF található a gumijain. A Barum, az RTF és az EXT betűkombinációt alkalmazza.                         

Fotó: gyárak

Felni és gumi méret – Melyik felnihez milyen gumi passzol?
Előző cikk
Felni és gumi méret – Melyik felnihez milyen gumi passzol?
Következő cikk
Megérkezett – Monaco Wheels
Megérkezett – Monaco Wheels
Feliratkozom a hírlevélre