Bucci szénszálas felnik – A hatmilliós felni szett

  • Közzétéve: 2023. 01. 18.

Mit tesz ön, ha a szuper-sportautóját vagy a sportkocsiját szeretné még menőbbé tenni? Vásárol hozzá egy garnitúra szénszálas felnit!

A szénszálból készült felnik témáját korábban már alaposan körbe jártuk. Ebben a cikkben, a szénszálas keréktárcsák történetéről olvashat. A gyártási folyamatuk is igen érdekes. Ha erről és az árakról szeretne tájékozódni, akkor mindössze annyi a dolga, hogy ide kattint.

A rohamléptekben javuló gyártástechnológiának köszönhetően egyre „elérhetőbbé” válnak a könnyű anyagból készült keréktárcsák. Ennek ellenére belátható időn belül még nem kerülnek fel a Suzuki és a Dacia extrafelszerelései közé.

Bucci sztori

A Bucci Industries Group 1945-ben indult, családi vállalkozásként. Az olasz céget jó ideje már a gépipar egyik nemzetközi nagyágyújaként emelgetik. A világ számos pontján üzemeket működtető vállalat központja, Emilia-Romagna tartományban található. A székhely, az iparilag fejlett észak-Olaszországban található. Ez a környék, az olasz Motorsport és Motor völgynek is tekinthető.

Az elnevezés az angliai Motorsport völgytől ered, ahol egy jól behatárolható területen rengeteg versenyautó építéssel és versenysporttal foglalkozó vállalat működik. Itália ezen a részén olyan nagy nevek találhatók, mint a Ducati, Lamborghini vagy a Ferrari.

A szénszál bűvöletében

A Bucci csoport ipari, szerszámgépes múltja és tapasztalata, nagyon jól jött, mikor 1988-ban megalapították a Bucci Composites S.pA.-t. A cégnek a székhelye Faenzában található, ez a város, az Alpha Tauri F1-es csapatnak is az otthona.


A szénszálas műanyagokkal foglakozó vállalat nem csak a keréktárcsa gyártás terén profi, hanem a különféle szénszálas karosszéria elemek és alkatrészek készítésében is. Ennek egyik bizonyítéka, a Ferrarival történő együttműködésük. A Bucci karosszéria elemeket készített Daytona SP3-hoz, ami egy 840 lóerős, különleges sportkocsi. Legalább ilyen nagy a jelentősége, hogy a szénszálban utazó vállalkozás hivatalos partnere a Ferrari sportautókat fejlesztő és versenyeztető részlegének. 

A Bentley

A Bucci gyártási minőségéről sokat elmond, hogy ők készítik a Bentley Bentayga, gyári 22 colos szénszálas felnijét. Ami hat kilóval könnyebb, a hasonló méretű könnyűfém-felninél. A saját fejlesztésű eljárásuk a HP-RTM névre hallgat.


Az innen érkező tapasztalat miatt kihozták a saját márkás, 20 colos felnijüket. Ezt szuper sportkocsi és a sportautó tulajdonosoknak ajánlják. Az előnye az elegáns és sportos kinézetű Bucci felninek, hogy a tömege 20 százalékkal kisebb, mint a vele azonos méretű lévő alufelni. Ez kisebb rugózatlan tömeget jelent, ami kihathat a kanyarsebességtől kezdve, a gyorsuláson át a fogyasztásra is. A lényeg, hogy a tavaly ősszel bemutatott szénszálas felnit idén már meg lehet vásárolni.



Akár nálunk is, gumiabronccsal együtt, készre szerelve. Mielőtt bárki beleélné magát a dologba, a négy darabos felni szett 15 ezer dollárba kerül… Ez kb. 6 millió forint.                  

Fotó: Bentley, Bucci Composit S.p.A.

Alufelni tervezés – Színre lép a mesterséges intelligencia
Előző cikk
Alufelni tervezés – Színre lép a mesterséges intelligencia
Következő cikk
AMTS 2024 – Nézőcsúcs és részvétel
AMTS 2024 – Nézőcsúcs és részvétel
Feliratkozom a hírlevélre